Overheidsmaatregelen tegen overgewicht

Nederland doet in schooljaar 2014/2015 ook weer mee met het EU-schoolfruitprogramma. De inschrijving voor scholen start in het najaar van 2014, de fruitleveringen starten in januari 2015. Zodra er meer bekend is over de aanpak en de exacte periode van inschrijving van scholen zal hierover gecommuniceerd worden, o.a. via www.euschoolfruit.nl . Het doel van EU-Schoolfruit is om de consumptie van groenten en fruit bij schoolkinderen te stimuleren, hen gezonde eetgewoonten aan te leren en...

Auteur: Bort Willem, Datum: 23 november 2009 23:00:19

Voedingscentrum wil krachtige overheidsmaatregelen tegen overgewicht
Het Voedingscentrum wil dat het kabinet meer daadkracht toont in zijn voedingsbeleid, desnoods door wetgeving. Dit maakte Yvonne van Sluys, directeur van het Voedingscentrum, bekend tijdens het symposium 'Goedkoop eten moet gezonder’ in Arnhem.

Volgens de directeur is er te weinig politieke wil om de bevolking gezonder te maken en dan vooral om het overgewichtprobleem in te voorkomen. “Politici steken hun nek niet uit.”

‘Wegmoffelen’
Het rapport ‘Een Gezond Eetpatroon’ van onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van het kabinet dat afgelopen zomer uitkwam, “werd weggemoffeld”, stelde dagvoorzitter Angela Groothuizen tegen VU-hoogleraar Jaap Seidell. Hij gaf schoorvoetend toe dat er nog niets mee was gedaan. “Minister Klink houdt niet van prijsmaatregelen.” Onderzoek naar het effect hiervan is nodig, meent hij.

Regierol overheid
De overheid moet meer doen aan preventie van overgewicht, vindt Van Sluys. “Want het gaat om de gezondheid van de bevolking.”

Ze denkt aan grootscheepse overheidscampagnes, bijvoorbeeld door gezonde voeding in schoolkantines te promoten. Ze neemt het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld. De regering neemt hier stevig de regie in handen als het gaat om gezonde voeding. In Nederland ontbreekt de regierol van de overheid.

Meer regulering, minder deregulering
Het credo van het kabinet luidt: meer deregulering, terwijl het Voedingscentrum pleit voor meer regulering op het gebied van gezonde voeding. De consument kan blijkbaar niet met keuzevrijheid omgaan en moet daarom tegen zichzelf in bescherming worden genomen, aldus Van Sluys. Want het is niet in het belang van de samenleving als iemand al op zijn dertigste diabetes krijgt of op zijn vijfenveertigste een nieuwe heup moet hebben, vindt Van Sluys.

Warenwet
Het aanpassen van de warenwet kan helpen om de bevolking gezonder te maken. Van Sluys denkt bijvoorbeeld aan het aanpassen van het vetpercentage in bepaalde vleessoorten zoals worsten.

Nota Overgewicht
De Nota Overgewicht die afgelopen maart uitkwam brengt alle partijen die te maken hebben met gezonde voeding voor het eerst samen, zegt Van Sluys. Maar daadkrachtige maatregelen om het probleem van overgewicht aan te pakken ontbreken. Ook is er te weinig budget, vindt de Voedingscentrum-directeur.

19-11-2009| 11:37| Maurice de Jong ; VMT online

Terug naar het overzicht

Fruit4Kids - Landfort 95  8219 AK  Lelystad - Tel: +31 (0)6 57335475 - Email: info@fruit4kids.nl

KvK nummer: 32146183 - www.fruit4kids.nl