5 vakken Schijf van Vijf

Nederland doet in schooljaar 2014/2015 ook weer mee met het EU-schoolfruitprogramma. De inschrijving voor scholen start in het najaar van 2014, de fruitleveringen starten in januari 2015. Zodra er meer bekend is over de aanpak en de exacte periode van inschrijving van scholen zal hierover gecommuniceerd worden, o.a. via www.euschoolfruit.nl . Het doel van EU-Schoolfruit is om de consumptie van groenten en fruit bij schoolkinderen te stimuleren, hen gezonde eetgewoonten aan te leren en...

Om gezond te eten, is het belangrijk te variëren. U kunt goed variëren met behulp van de vijf vakken van de Schijf van Vijf. In de vakken van de Schijf van Vijf staan de groepen voedingsmiddelen die samen de basis vormen voor een gezonde voeding, omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen.

1. Groente en fruit
Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.

2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer.

3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en visvetzuren.

4. Vetten en olie
Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

5. Dranken
Belangrijk vanwege: water.

Snoep, koek en sauzen: 'extra's'
Naast de voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf zijn er andere voedingsmiddelen zoals sauzen, snacks, koek, snoep en gebak. Deze producten zijn minder belangrijk voor het leveren van voedingsstoffen. Daarom staan ze niet in de Schijf van Vijf en noemen we ze 'extra's'. Ze leveren vaak wel veel calorieën in de vorm van vet en/of toegevoegde suikers. Hoeveel ervan gegeten kan worden, hangt af van hoeveel calorieën ze per portie leveren. Gebruik van deze voedingsmiddelen niet te veel, zodat het gewicht gezond blijft. 

Fruit4Kids - Landfort 95  8219 AK  Lelystad - Tel: +31 (0)6 57335475 - Email: info@fruit4kids.nl

KvK nummer: 32146183 - www.fruit4kids.nl